Varmepumpe gir godt inneklima og bedre luftkvalitet

15.05.2024

Visste du at vi oppholder oss innendørs 90 prosent av tiden og at vi tilbringer 15 timer av døgnet i hjemmet? Da sier det seg selv at inneklimaet og luftkvaliteten er viktig for helsen vår – og for helsen til boligen. 

Ifølge Astma- og Allergiforbundet er anbefalt innetemperatur 20 til 22 grader, og cirka fem grader mindre på soverom. Det mange ikke vet er at det er like viktig å ha et godt inneklima.

Men hvordan kan du vite tilstanden på luften du puster inn, og hva er kjennetegnene og konsekvensene for mennesker, kjæledyr og hjemmet dere bor i dersom inneklimaet er dårlig?

Symptomene på dårlig inneklima – for deg

Å bokstavelig talt kjenne på kroppen hva et dårlig inneklima medfører, er ikke noe som kommer snikende over natten. Kanskje du eller noen i familien er syke litt oftere enn før, og har problemer med trøtthet og hodepine? Eller hoste, tett nese, tørr hals og tørre øyne? Noen opplever også hudplager. Og dersom du har hjemmekontor – sliter du med konsentrasjonsvansker?

Det kanskje største faresignalet er hvis du i løpet av de siste årene har utviklet astma og allergi. To til fire prosent av voksne og mellom tre og elleve prosent av barna i Norge har astma (ekstern lenke), og tallene øker. Det gjør også allergi, som er kronisk for 10 prosent av voksne og 20 prosent av barna. 40 prosent av oss kan få allergiske symptomer i løpet av livet.

Felles for alle disse helseutfordringene er at det kan skyldes dårlig inneklima, som også kan gjøre skade på hjemmet ditt. Men hvor kommer det dårlige inneklimaet fra? Det kan komme fra manglende ventilasjon og lufting.

Symptomene på dårlig inneklima – for boligen din

Disse oppdager du som regel først på vinduer, og baderom etter en dusj. Dersom duggen ikke forsvinner etter kort tid, er det en indikasjon på at hjemmet ditt har for lite luftsirkulasjon. Bruk nesen og kjenn etter om det lukter kjeller, og bruk øyene for å se etter forandringer på gulv, vegger og tak.


Mye kondens på vinduet, kan tyde på dårlig luftsirkulasjon.
Mye kondens på vinduet, kan tyde på dårlig luftsirkulasjon.

Når luften ikke sirkulerer kan det nemlig dannes mugg, råte og fukt i boligen. Mugg er som regel gule, grønne eller sorte flekker, mens råte og fukt kan føre til at malingen flasser, tapeten løsner og gulvlistene beveger på seg. I tillegg puster du inn pollen, skitt og støv som ikke forsvinner.

Å leve i en bolig med luft som inneholder alt dette gir lavere livskvalitet og kan altså føre til sykdommer – rett og slett fordi du har dårlig inneklima. Men det er det som regel enkelt å gjøre noe med

7 enkle tips til bedre inneklima

Det er mange små grep du kan gjøre for å umiddelbart få et bedre inneklima. Her er noen gode tips du kan starte med allerede i dag.

 1. Åpne vinduene
  Du bør lufte hver dag uansett hvor kaldt det er. Spesielt på soverommet er det smart å gjøre det når du står opp. Et par minutter er nok.
 2. Åpne luftelukene og spalteventilene
  For å få bedre inneklima, bør disse alltid være åpne. Da sikrer du boligen din naturlig sirkulasjon av luft.
 3. Hvis mulig: sett på eller installer balansert ventilasjon
  Har du ikke balansert ventilasjon, kan det være en ide å installere det. En avtrekksvarmepumpe vil nemlig levere filtrert, renset og forvarmet frisk luft inn, og trekker den brukte og fuktige luften ut av boligen.
 4. Ikke tørk klær inne
  Har du mulighet til det, tørk tøyet utendørs. Men i perioder med mye kuldegrader og lav luftfuktighet vil tørking av klær inne kunne gi høyere luftfuktighet, og nærmere anbefalingen på 30 til 45 prosent på vinterstid (ekstern lenke). Bruk gjerne badet, da tørker klærne raskere. Ellers i året, når fuktigheten er tilstrekkelig høy, bør du unngå å tørke klær inne.
 5. Flytt møbler fra ytterveggene
  Mange av oss sparer på strømmen og har kanskje for lav innetemperatur i enkelte rom. Da kan ytterveggene bli kaldere, og det oppstår kondens som gjør at mugg og sopp trives. Flytter du sofaer, skap og hyller et par centimeter fra ytterveggen, kan du enkelt unngå dette problemet.
 6. Tørke støv og vaske
  Ja, det kan være kjedelig, men belønningen kommer umiddelbart i form av renere luft. Start med støvtørking, og jobb deg nedover til vasking av gulv.
 7. Ta en tur ut
  Vi svetter ut inntil halvannen liter per døgn, og enda mer ved aktivitet eller høy temperatur – derfor er det bedre for inneklimaet at du er ute. En ekstra bonus er at du får frisk luft.

Varmepumpe – en varig løsning for bedre inneklima

Selv om det er smart å følge tipsene over, finnes det også mer varige løsninger som gjør at du får et enda bedre inneklima. Det enkleste er at du skaffer deg varmepumpe. Da får du blant annet jevnere oppvarming, lavere strømforbruk som går til oppvarming – og renere inneluft.

Bærekraftig og miljøvennlig

Varmepumpe er et bærekraftig valg, siden du sparer miljøet ved å bruke mindre strøm. I Kontur og Ask fra Toshiba for eksempel er nær halvparten av plasten som blir brukt i innedelen resirkulert. I tillegg er treverket på Ask håndplukket fra skog som er bærekraftig forvaltet.

Ønsker du å vite mer om varmepumper? Da kan du fylle ut skjema. Da får du gratis befaring og et uforpliktende tilbud på akkurat den varmepumpen som dekker dine behov.