Is fra varmepumpa: – Kan i verste fall bli ødelagt

28.02.2024

Mange er frustrerte over isdannelser fra varmepumpa si.  

Når temperaturen synker opplever flere at varmepumpa danner store mengder is.

– Varmepumpa kan bli ødelagt hvis du ikke følger med. 

Det forteller Einar Guldbrandsen, kurs- og informasjonsansvarlig hos Norsk Varmepumpeforening.  

Voldsomme mengder

Svein Bergum er en av de som opplever store mengder is fra varmepumpa si.

Han kjøpte en splitter ny Panasonic varmepumpe, men etter bare to måneder begynte han å legge merke til voldsomme isdannelser.

– Vi har måttet fjerne opp til 50 kg is av gangen, forteller Bergum.

For han er det ingen annen løsning enn å jevnlig borre vekk isdannelsene.

– Jeg var redd isen skulle slå opp i pumpa og gå i stykker. 


Et godt tegn

Is under varmepumpa kan utvilsomt være frustrerende og tidkrevende. Men isdannelser er et tegn på at varmepumpa gjør jobben sin, forteller Guldbrandsen.

På alle luft til luft pumper vil det bygge seg opp rim, og med jevne mellomrom må dette avrimes. Det gjør den ved å varme pumpas ute-del, slik at isen smelter. Smeltevannet drypper da nedover og fryser til dersom det er kaldt nok.

– Hvor ofte det er behov for avriming, avhenger av temperaturer, luftfuktighet og pådrag på varmepumpa, forteller Guldbrandsen. 

– Vær bevisst over plassering

Guldbrandsen forteller at mange som får varmepumpa installert på sommeren ikke er forberedt på isen om vinteren.

Smeltevann og is er uunngåelig. Men hvor du plasserer varmepumpa vil være avgjørende for om det blir et problem eller ikke.

– Det er viktig at det er et fall vekk fra huset, sånn at ikke is bygger seg opp mot husets grunnmur eller bordkledning. Da vil man kunne få problemer, forteller Guldbrandsen

Hvor høyt pumpa henger er også viktig for isdannelsen.

– Vanligvis er varmepumper rundt 50 centimeter over bakken, som ofte er mer en nok til at det kan bygge seg opp is under uten at det blir et stort problem.

Selv om du har varmepumpa hengende på riktig sted og nok høyt, kan værforhold gjøre at isen bygger seg for høyt. Da finnes det noen løsninger.

Den vanligste løsningen for folk flest er drypp-panne med varme i, som da har et frostsikret avløp som fører smeltevannet bort. Det er vanlig å gjøre det på balkonger.Kasper Ellingsen - Sandefjords Blad