Bør du velge varmepumpe eller miniventilasjon mot pollenallergi?

02.04.2024

Har du pollenallergi er både varmepumpe og miniventilasjon gode investeringer.

Ved å holde inneluften fri for pollen bidrar både varmepumper og miniventilasjon til å redusere allergiplager. Er du virkelig plaget og ønsker den aller beste løsningen, er en kombinasjon av begge veien å gå. Dersom du kun ønsker én av løsningene, bør du sette deg inn i de ulike egenskapene før du tar valget.

Varmepumpe vs. miniventilasjon

Hovedforskjellen mellom varmepumpe og miniventilasjon er at varmepumper renser og gjenbruker luften som allerede er i boligen, mens miniventilasjon kontinuerlig bytter ut inneluften med ny, frisk uteluft.

Begge renser luften for pollen og andre uønskede partikler, slik at inneklimaet til enhver tid er friskt og godt. I tillegg har varmepumper evnen til å varme opp eller kjøle ned et rom som en aircondition. Det har ikke miniventilasjon.

Varmepumpe og miniventilasjon har altså flere likhetstrekk, men selv om begge løsninger fanger opp og holder inneluften fri for pollen og andre støvpartikler, er måten de gjør det på ulik. I tillegg har de flere ulike egenskaper.

Varmepumpe – reguler temperaturen selv

Varmepumper lar deg holde ønsket temperatur hele året med kjøling (aircondition) om sommeren og oppvarming om vinteren. I tillegg til dette er varmepumper gode for å bekjempe allergi:

  • Ved å bruke og rense luften som allerede er i boligen til å kjøle ned rommet, trenger du ikke åpne vinduer eller dører for å gjøre hjemmet svalt og behagelig. På den måten slipper du å få uønskede pollenpartikler inn i hjemmet.
  • Skulle du likevel få pollen inn mellom husets fire vegger vil varmepumpens anti-allergifilter (pollenfilter) fange opp det meste. Pollenfilteret fjerner opp mot 94 % av pollen som eventuelt har kommet seg inn i boligen.

Miniventilasjon – frisk luft året rundt

Miniventilasjon er også en god allergibekjemper:

  • Miniventilasjon er balansert, som tilsier at den leverer frisk, renset luft samtidig som den trekker ut brukt luft. Ved å kontinuerlig skifte ut og rense inneluften med frisk uteluft gjør miniventilasjon en god jobb i å holde inneluften sunn og fri for pollen, støv og andre uønskede partikler. Opplevelsen kan minne om å åpne et vindu eller en ventilasjonsluke som slipper inn luft, men effekten vil stort sett alltid være bedre med miniventilasjon da uteluften kan være stillestående, vinduet lite og så videre. I tillegg er det lettere å holde pollenpartikler ute når man ikke trenger å åpne vinduer.
  • Miniventilasjon leveres med grovfilter som enkelt kan erstattes med finfilter. Dette er perfekt for
  • allergikere da det stopper pollen og andre partikler fra å komme inn i ditt inneklima på en meget effektiv måte.

I tillegg er miniventilasjon lydisolerende og reduserer utvendig støy. Den reduserer også radon, kjellerlukt og kondens, og er derfor et godt valg i sokkelleiligheter, garasjer og kjellere.

Forskjellig fra varmepumper er at miniventilasjon ikke gjør det mulig å regulere temperatur, men gir konstant frisk og sirkulerende luft uten særlig varmetap da opptil hele 85 % av varmen gjenvinnes.

Hva er så den beste løsningen? Om det kun er pollen du ønsker å holde ute, for eksempel fra soverommet, er det litt hipp som happ om du velger varmepumpe eller miniventilasjon. Ønsker du i tillegg mulighet til å regulere innetemperaturen året rundt er varmepumpe løsningen for deg. Ønsker du god sirkulasjon av frisk og ren luft eller sliter med radon, kjellerlukt og kondens, er miniventilasjon den beste løsningen.

Om du derimot ønsker et sunt inneklima fritt for pollen i tillegg til sirkulerende, frisk uteluft og mulighet til å regulere temperaturen selv året gjennom, er en kombinasjon av begge det du trenger. Det er også den aller beste løsningen du kan få i ditt hjem.

Bestill gratis befaring, og bli kvitt allergiplagene i hjemmet. Vi hjelper deg med å velge passende løsning for dine behov.