Per ringes ned av folk med problemer

29.02.2024

VAREMPUMPER: Per Kind hos Kinds Energispar AS, forklarer nok en kunde hva han må gjøre for å få orden på sin varmepumpe. Foto: Atle Møller


Hos Kind Energispar AS i Gneisveien på Pindsle ringer det ustanselig i telefonen til selveste varmepumpegeneralen Per Kind. Mannen som kan alt om varmepumper og energisparing, har en enkel løsning på problemene mange nå om dagen har med sine varmepumper.

– Du må helle på varmt vann bakpå og hele den venstre siden av varmepumpa, sier han til de som ringer.

Kind forklare nærmere hva problemet er.

– Når det har snødd og vært så mye snøføyk som i det siste, så kan det legge seg is på venstre side og bak på pumpa, og den må ikke hugges eller slås av, ettersom det kan skade varmepumpa. Det beste og letteste er å fjerne isen med litt varmt vann, sier han.

Det de som ringer Kind for tiden, har stort sett det samme problemet, og det er at varmepumpene ikke varmer så godt som de pleier, og at pumpa stadig slår seg av og på. 

Kan bruke aircondition

– Grunnen til at pumpa slår seg av og på er på grunn av isen. Vanligvis ordner pumpa seg selv, men i den snøføyken som har vært nå, så klarer ikke pumpa dette, og stopper opp for å prøve å tine seg ned. Derfor må folk hjelpe til med å tine bort isen, som jeg anbefaler ved hjelp av varmt vann, sier han. 

VARMT VANN: Per Kind forklarer at det er på baksiden og på pumpas venstre side det lett kan oppstå is ved mye snøvær og vind. Foto: Atle Møller

Dersom pumpa er montert for høyt eller er utilgjengelig av andre årsaker, har Kind nok et triks i ermet. 

– Du kan sette varmepumpa i aircondition-modus. Da vil ytterdelen av pumpa bli varm og isen vil smelte bort. Problemet her er at det tar litt tid, og at du da i mellomtiden er avhengig av annen oppvarming innendørs.  

Problemet med ising er den samme på både luft til luft-pumper, og vann til luft-pumper.

– Det gjelder alle varmepumper, og jeg anbefaler alle å sjekke at varmepumpa er fri for is og snø, etter alt det vinterværet vi har hatt i det siste, sier Kind, og tillegger at det er greit å ha et tak over pumpa.

Service hvert annet år

Dette problemet med ising er altså noe folk ikke trenger å ringe en servicemann for å ordne opp med.

– Service på varmepumper ved hjelp av en fagfolk trenger man kun vært andre år, dersom den ellers virker som den skal. Under en slik service tar vi av hele kappa på innerdelen av pumpa, for støvsuging og rens. Vi går også filtre og ytterdelen, der vi sjekker blant annet gassen på pumpa.

Kind Energispar ble etablert i Sandefjord i 1980 av brødrene Jan og Per Kind. De startet med reparasjoner av hvitevarer og kjølesystemer og flyttet seg etter hvert over til varmepumper. I dag er det fem ansatte pluss en innleid montør.

Toppåret for Kind Energispar var i 2022, året med de ekstreme strømprisene.

– Det året solgte vi over 600 varmepumper, sier Per Kind. 


 Atle Møller