Rengjøring av varmepumper påvirker ytelse og levetid, så lag deg gode rutiner

14.03.2024

Innedelen i luft-til-luft-varmepumper har en vifte som trekker inn luft fra rommet, filtrerer den, varmer den opp og sender den ut for å varme opp rommet. På grunn av støv og partikler i lufta vil filtrene over tid bli tette. Da fungerer varmepumpen mindre effektivt, støyer mer, og det kan forkorte levetiden.

Slå av varmepumpen først!

Derfor må du rengjøre filtrene jevnlig – de fleste produsenter anbefaler annenhver uke. Slå av varmepumpen først og ta strømmen for sikkerhets skyld. Ofte er utedelen koblet til en stikkontakt ute. Har den ikke egen stikkontakt, må du inn i sikringsskapet og vippe ned den kursen som er til varmepumpa.

  • Filtrene ligger bak frontpanelet. Vær forsiktig når du åpner det, så du ikke knekker plasthempene. I bruksanvisningen står det godt forklart med bilder hvordan dette gjøres.
  • Støvsug (med mykt munnstykke) eller vask filtrene i lunkent vann. Det kan være lurt å spyle filtrene i dusjen for å få vekk de minste partiklene. Sjekk bruksanvisningen for din modell for å se hvordan du gjør det, og sørg for at filtrene er tørre igjen når de settes på plass.

Selve frontpanelet tørker du støv av med fuktig klut. Det bør du gjøre samtidig med vanlig rengjøring i boligen din.

Husk finfiltre og spesialfiltre

En del modeller har også andre typer filtre som kan fjerne pollen, små partikler og nøytralisere uønsket lukt. Slike filtre må ofte byttes ut når de har vært i bruk en viss tid. Sjekk brukermanualen for din varmepumpe for å få en nøyaktig beskrivelse av dette. Nye filtre kan ofte kjøpes på nett hos leverandøren av det aktuelle merket.

Grundig rens en del av service

Registeret og viftetrommelen i innedelen må også rengjøres. Det holder å gjøre det hvert eller annet hvert år - sjekk anbefalingene for din modell. Grundig rengjøring inngår vanligvis som en del av service, og det kan være fornuftig å overlate jobben til fagfolk som har riktig kunnskap og utstyr.


Einar Gulbrandsen